Lessen op Novum

Yoga voor mensen werkzaam in het onderwijs en

Mindulness voor de leerlingen 

Schooljaar 23-24

Op de school waar ik dit jaar al twintig jaar werkzaam ben, het Gynasium Novum in Voorburg, geef ik tijdens de schoolweken iedere week een aantal lessen die ik namens de Teaching Buddha verzorg. De lessen in Mindfulness zijn overigens "gewoon" schooluren die wij op verschillende wijzen vorm en in houd geven. 

Dank u wel voor deze geweldige lessen! Volgend jaar weer:)

T.M. leerjaar 4

Ik volg al een aantal jaren yogales bij Melissa en het voelt nog steeds heel goed. De lessen zijn afwisselend en zowel fysiek als mentaal uitdagend en ontspannend tegelijk. Het is mooi hoe Melissa een zorgt voor een prettige sfeer en zeer persoonlijke aanpak. Ik voel me gezien en ontspannen na elke yogales, en ben elke keer weer blij dat ik geweest ben. Ik hoop dat ik nog lang mee kan blijven doen!

Silvia

Nieuwe groepen Mindfulness NBA 22-23


  • maandag 5e u: Mindfulness 1.0 voor 4&5V
  • vrijdag 5e : Mindfulness 2.0 voor 4&5V
  • maandag 1e uur: Mindful de week beginnen: BrugklassenElke week weer Yoga op School 22-23: 


Dag: dinsdag, alle schoolweken


Tijdstip: 16.30-17.45 uur


Locatie: Gymnasium Novum in Voorburg


Kosten: op basis van een vrijwillige donatie (Dana) of: met vergoeding van de Spinoza-bijdrage (200 euro per jaar voor welzijn en gezondheid)


nb: matjes en diverse hulpmiddelen zijn aanwezig!


De lessen Mindfulness en yoga vinden plaatsop het toneel van Gymnasium Novum. Dit toneel is volledig privé en afgesloten, er is een schone vloer met vloerverwarming en er is een beperkte, ook besloten, omkleedruimte achter het toneel.


Voor de yoga- en mindfulnesslessen zijn matjes, kussentjes en andere hulpmiddelen aanwezig op het toneel.

Welkom bij de Yogalessen van 21-22!


We starten dit schooljaar weer fysiek bij elkaar; vanaf 25 september zelfs zonder de 1,5 meter afstand en zonder mondkapjes. Maar: we blijven voorzichtig en houden rekening met elkaar. Dus we letten op voldoende ruimte, ventilatie en houden ons aan de maatregelen van overheidswege. Tegelijkertijd besteden we natuurlijk steeds opnieuw extra aandacht aan zaken als immuniteit, onze longen en ademhaling.


LESSEN Hatha Yoga personeel GN ea onderwijs-mensen 21-22:


Dag: dinsdag, alle schoolweken


Tijdstip: 16.30-17.45 uur


Locatie: Gymnasium Novum in Voorburg


Max aantal deelnemers op toneel: 8-10


Online via Zoom zodra gewenst of noodzakelijk: +8 extra deelnemers


Kosten: op basis van een vrijwillige donatie (Dana)


nb: matjes en diverse hulpmiddelen zijn aanwezig!


De lessen Mindfulness en yoga vinden plaats op het toneel van Gymnasium Novum. Dit toneel is volledig privé en afgesloten, er is een schone vloer met vloerverwarming en er is een beperkte, ook besloten, omkleedruimte achter het toneel.


LESSEN Hatha Yoga personeel GN 20-21:


Dag: dinsdag, alle schoolweken


Tijdstip: 16.30-17.45 uur


Locatie: Gymnasium Novum in Voorburg


Max aantal deelnemers op toneel: 8


Online via Zoom: 8 extra deelnemers


Kosten: op basis van een vrijwillige donatie (dona)


nb: matjes en diverse hulpmiddelen zijn aanwezig.


De lessen Mindfulness en yoga vinden plaats op het toneel van Gymnasium Novum. Dit toneel is volledig privé en afgesloten, er is een schone vloer met vloerverwarming en er is een beperkte, ook besloten, omkleedruimte achter het toneel.


Voor de Zoom-deelnemers: op vezoek stuur ik je de Zoom-link. Deze is steeds voor een aantal lessen geldig (ib: een lesperiode).

Lessen in Mindfulness GN 20-21:

leerlingen 4 en 5V: nba 5e uur maandag (Mindfulnesse 1.0 voor beginners) en dinsdag (Mindfulness 2.0 voor gevorderden).

NIEUW: ONLINE MINDFULNESS VOOR IN HET ONDERWIJS


Start: woensdag 27 mei. Een 8-weekse training in Mindfulness, gebaseerd op de officiële Mindfulness Based Stress Reduction training van Jon Kabat-Zinn. Over Mindfulness, Jon Kabat-Zin en de positieve effecten van Mindfulness voor in het onderwijs kan je lezen op de pagina's over Mindfulness op deze site. Zie de oranje knop hiernaast/hierboven voor alle info over de (online) training.


Sinds eind maart geef ik de yogalessen voor de collega's van Gymnasium Novum en de St. Scholengroep Spinoza online via Zoom.


Het was even wennen, maar we doen nu serieus aan Zoom Yoga!

Ik ben niet ingelogd in Zoom via Fb en werk met geregistreerde deelnemers teneinde privacy-perikelen zo veel mogeijk te voorkomen. Zorg dat je een matje, wat extra warme kleding en je laptop bij de hand hebt en dat je op tijd inlogt.


Op di 16.30 starten wij de sessie en doen aan Hatha yoga, pranayama en meditatie tot aan 18.00 uur. Tijdens de lessen en mijn introductie-mails besteed ik veel aandacht aan het bewaken en bewaren van onze immuniteit en weerstand. Fysiek en mentaal. Ook zal ik vanuit de Yin yoga tips meegeven die ons "digestive fire" goed aan de gang houden. Want: dit vuurtje houdt uiteindelijk onze longen goed op peil. We werken aan de meer typische lente-organen en -meridianen (lever en galblaas), maar dus ook met de long- en dikke darm energie. Verder natuurlijk lekker veel rekken en strekken: van top tot teen. Even weg van alle schermpjes en het vele zitten.


Ook de lessen Mindfulness doe ik nu online via Google Meet: op dinsdag o 13.00-14.15


kunnen leerlingen uit de bovenbouw meedoen met drie kwartier ontspannen, ademen, mindful yoga en vooral: mediteren. Want mediteren kan je leren. En juist nu kan het oefenen in aandacht, mildheid en tevredenheid je enorm veel brengen!

LESSEN Hatha Yoga personeel GN 19-20:


Dag: dinsdag, alle schoolweken


Tijdstip: 16.30-17.45 uur


Locatie: Gymnasium Novum in Voorburg


Max aantal deelnemers: 15 man/vrouw


Kosten: op basis van een vrijwillige donatie (dona)


nb: matjes en diverse hulpmiddelen zijn aanwezig.


De lessen Mindfulness en yoga vinden plaats op het toneel van Gymnasium Novum. Dit toneel is volledig privé en afgesloten, er is een schone vloer met vloerverwarming en er is een beperkte, ook besloten, omkleedruimte achter het toneel.

LESSEN Mindfulness 1.0 en 2.0 leerlingen 19-20:


Dag: dinsdag en maandag, alle lesweken


Tijdstip: 5e uur novumband


Locatie: Gymnasium Novum in Voorburg


Max aantal deelnemers: 15 leerlingen 4/5 vwo


Kosten: niet


nb: Deelnemers voor vervolg op Mindfulness 1.0 schrijven in voor Mindfulness 2.0 


In het voorjaar 2020 zullen naar alle waarschijnlijkheid ook aparte examentrainingen gegeven worden voor 6e klassers.1e Pilotgroep Kennismaking Mindfulness personeel GN


Dag: donderdagavond, in blokjes van 5 weken, vanaf 05 sep '19


Tijdstip: 16.30-17.45


Locatie: Lydie Platestraat 8, 2274 LZ Voorburg


Max aantal deelnemers:


Kosten: op basis van een vrijwillige vergoeding (dona).


De pilot-training Mindfulness wordt gegeven in het kader van het volgen van de opleiding tot Mindfulnesstrainer bij het Centrum voor Mindfulness in Den Haag. Deze opleiding zal aansluiten bij de eisen van de VVM, en bij de eisen van de VMBN Categorie 2 trainer. Het programma bevat in verband met de opbouw van mijn opleiding een verkorte versie van de officiële 8-weekse Mindfulness-Based-Cognitive-Training, maar de belangrijkste onderdelen zullen er zeker in zitten.


De bijeenkomsten vinden plaats buiten school, bij mij thuis.

Zo kunnen we in een rustige en sfeervolle omgeving praten, mediteren en reflecteren. Ik zorg ervoor dat de benodigde spullen aanwezig zijn en dat je wat kunt eten en thee kunt drinken. Zo overbrug je de tijd tussen school en het avondeten hopelijk zonder al te veel problemen.


Ga er van uit dat je bij deze training huiswerk krijgt in de zin van: oefenen met aandacht en meditaties, ongeveer een half uur per dag.

21 juli 2019:


Het is zomervakantie. Op het moment dat ik dit schrijf is het mooi weer: niet te heet, niet te koud, rustig en zonnig. Zo zouden we het wel heel lang willen houden! Maar ja: we weten dat er in een jaar veel verandert. En niet alleen in het weer. Met yoga en Mindfulness op school werken we aan meer tevredenheid, gelijkmoedigheid en flexibiliteit.

Ik kijk terug op een mooi yogajaar. We hebben heel veel yogalessen kunnen draaien op het schooltoneel, hebben een mooie laatste les gehad met teksten uit de Bhagavad Gita en we hebben onze eerste buitenles-personeelsworkshop mogen beleven in het Kralingse Bos in Rotterdam. Dat was een leuke ervaring en mooie afsluiting van het schooljaar!


25 augustus 2018:


Het leuke van het weer naar school gaan is.....onder andere dat we weer naar school-yoga gaan?!

Dinsdag 4 september beginnen we, nadat we in de eerste week een personeelsdag, de startdagen

en de eerste lessen alweer achter de rug hebben. Vakantie? Hoe voelde dat ook alweer?......

Kom elke dinsdag eruit stappen bij mij: dan gaan we samen even "op vakantie".Juli 2018:

De Hatha Yoga lessen voor de collega's op school liggen even stil in verband met

de zomervakantie die morgen begint! We beginnen weer in de 2e week van het nieuwe schooljaar.


De lessen Mindfulness voor de leerlingen beginnen ook in de 2e week

van het nieuwe schooljaar, tijdens de novumbanduren op maandag én dinsdag!


Ik wens iedereen fijne dagen: geniet van een welverdiende vakantie en zorg goed voor jezelf!Augustus 2017:


De  yogalessen starten weer na de zomervakantie! Ik ben voldoende hersteld van mijn heupoperatie en zal met nieuwe heup en nieuwe zin voorlopig 1 les per week geven. Ik kijk hier al heel lang naar uit. Ik hoop jij ook.

De blog zal vanaf de meivakantie regelmatig verschijnen via deze site en de Facebookpagina.   unsplash