Profiel en CV

Melissa van Melle

Profiel


Ik ben 61 jaar oud. Echtgenote, moeder van drie kinderen (30, 26 en 26 jaar oud), jurist en sinds 20 jaar docent (VO) maatschappijwetenschappen op een gymnasium in Voorburg.


Mijn eerste, echte yogales (25 jaar oud) zal ik nooit vergeten, hoewel ik daarna nog heel veel mooie en betekenisvolle momenten mocht ervaren. (Zie ook mijn yoga-c.v. hieronder.) Het was alsof ik thuis kwam bij mijzelf en dat gevoel is voor mij altijd de kern van yoga gebleven. Pas later ben ik mij uitvoerig gaan verdiepen in de filosofie van de yoga (de Yoga Sutras van Patanjali en de Baghavad Gita) en de leer van non-dualiteit (Advaita, oa van Maharasj Sri Nisargadatta). Ook ben ik geïnteresseerd in de Indiase gezondheidsleer Ayurveda en de Chinese leer van de Vijf Elementen en de meridianen.


Mindfulness kent een oorsprong in het Boeddhisme. Ik vind inspiratie voor mijn lessen in de Boeddhistische leer en de levensfilosofie van Engaged Buddhism van Thich Nhat Hanh. De Mindfulness Based Stress Reduction Training die ik geef is gebaseerd op de wetenschappelijk beproefde methode zoals ontwikkeld door John Kabat-Zinn (USA). Voor mijn opleiding tot Mindfulnesstrainer heb ik alle standaard, wetenschappelijke, literatuur bestudeerd van John Teasdale, Zindel Segal en Mark Williams. Meer recent ben ik erg gaan houden van het werk van Tara Brach (USA). Maar ook mijn yoga- en meditatieleraren in Nederland hebben mij natuurlijk beïnvloed en gevormd. Hier denk ik met name aan Edwin van Oostwaard, Savitri Sattoe, Peter Roussel, Anand Nigam Overington en Anoshe Overington. Ik ben mijn opleider tot Mindfulness-trainer Hende Bauer van het Centrum Mindfulness in Den Haag, zeer erkentelijk voor haar uiterst gedegen, professionele en toch ook warme en persoonlijke opleiding. Een betere leraar had je je voor deze opleiding niet kunnen wensen. 


Yoga is voor mij een levenswijze die mij veel heeft gebracht en die voor altijd bij mij en dit leven hoort. Meer vreugde, ontspanning, kracht en rust on the mat en off the mat. Dat is wat ik ook graag wil overdragen. En omdat ik mijn bestemming uiteindelijk, na veel omzwervingen en noodgedwongen aanpassingen, heb gevonden in het onderwijs, vind ik niets mooier dan deze kennis, ervaringen en gevoelens te delen met mensen werkzaam in het onderwijs.


Sinds 2015 ben ik bevoegd yogalessen te geven en bouw ik mijn praktijk bewust langzaam maar zeker uit. Ik houd van vele vormen van yoga, en voor het doceren binnen het onderwijs heb ik gekozen voor gecomineerde lessen Hatha yoga, Yin yoga, Flow en QiGong. Ook buiten school geef ik yoga, momenteel in de Stadstuin Rusthout in Leidschendam. Hier zijn mijn lessen ook gevarieerd en laat ik mij inspireren door de seizoenen, de groep, bijzondere thema's, de yogafilosofie en de levensfilosofieën Taoïsme en Boeddhisme.


In 2017 heb ik een 8-weekse training in Mindfulness gevolgd. Ik was op zoek naar nog meer geestelijke oefening, rust en tevredenheid tijdens de moeizame revalidatie en blijvende schade in mijn lichaam na een heupoperatie en -prothese. De lessen in Mindfulness vind ik zo mooi en praktisch toe te passen, dat ik hier op allerlei manieren ook iets mee wilde doen. Ik ben begonnen met het geven van lessen in Mindfulness op school aan de leerlingen uit 4 en 5 vwo. Deze volgen 8 weken lang een uurtje per week een training die is afgeleid van de officiële Mindfulness Based Stress Reduction Training. In 2019 behaalde ik de bevoegdheid om Mindfulnesstrainer te mogen zijn, na een opleiding bij Hende Bauer in Den Haag. De lessen voor de leerlingen zullen beetje bij beetje worden uitgebreid. Verder geef ik sinds het voorjaar van 2020 een paar keer per jaar trainingen aan docenten en andere mensen, werkzaam in het onderwijs. Deze trainingen kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels worden gegeven.  


Het is mijn missie om aan gezond onderwijs te werken voor iedereen. Ik geloof in de kracht en de eenvoud van yoga en Mindfulness voor every-body.


Kort CV


1963     

geboren in Amsterdam

1981-1987

afgestudeerd Nederlands Recht, Strafrecht, Vrije Universiteit (Amsterdam)

specialisatie gezondheidsrecht en sociale rechtshulp, University of Maryland, School of Law (Baltimore) VS

1987-2004

werkzaam in sociale rechtshulp, strafrechtadvocatuur, hoger onderwijs gezondheidsrecht en -ethiek (Den Haag, Rotterdam)

2004     

werkzaam als docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen aan Gymnasium Novum (Voorburg)

2016     

start lessen Hatha Yoga voor collega's van Gymnasium Novum (Voorburg)

2018

start lessen Mindfulness voor leerlingen op Gymnasium Novum (Voorburg)

2020

start lessen Mindfulness voor docenten en mensen werkzaam binnen het onderwijs (online en Den Haag/Voorburg) 
Beautiful quote:


“Wisdom tells me I am nothing. Love tells me I am everything. And between the two my life flows.

.

Sri Nisargadatta Maharaj