Ervaringen Yoga op School

Ik vond het heel spannend. Had nog nooit aan yoga gedaan. Toen Melissa vertelde dat zij deze lessen ging geven op school was ik meteen enthousiast.

Ik vind de lessen erg leuk, ontspannend en verrijkend. Melissa legt alles goed uit op een rustige toon en begrijpend. De sfeer is fijn, locatie prima. Melissa probeert het toch wel sfeervol te maken met kaarsen en muziek ondanks dat de ruimte niet echt sfeervol is. De groep maakt het ook gezellig en warm. 

De extra informatie die wij iedere week via de mail ontvangen is erg fijn. Melissa  praat rustig en geeft duidelijke  aanwijzingen. Ook let ze er bij ieder persoonlijk of de oefening goed wordt uitgevoerd en geeft eventueel aanwijzingen.

Ik kijk elke week uit naar de lessen. De lessen geven mij rust en ontspanning. Heb veel steun aan de lessen. Ik geef me nu ook iets meer over, voel me iets vrijer. Ook voel ik me soepeler worden, had het idee dat ik toch wel stijf was.

Ik hoop dat we nog lang les zullen krijgen.


Ineke

Iedere week zorgt Melissa voor afwisselende oefeningen, ze heeft een rustige stem en benoemt vaak precies wat ik op het moment van de oefening voel. Dat geeft mij vertrouwen. Haar aanbod varieert ook in zwaarte, dat is afhankelijk van de buiten- en binnentemperatuur en van "het ritme" in een periode. Tijdens de oefeningen geeft ze zo nodig aangepaste houdingen voor mensen met lichamelijke ongemakken. Haar overwegingen brengt ze bescheiden en gevarieerd. Na de yogasessie ben ik altijd heerlijk uitgerust.

Voor iedere sessie stuurt ze per e-mail een korte samenvatting en oefeningen. Op vakantie of thuis kan je die oefeningen zelf gebruiken, heel handig.


Cornel

Tijdens de lessen vind ik het doen van de sun salutations en de meer meditatieve onderdelen altijd een fijne afwisseling.

De sfeer tijdens de lessen is erg prettig en open. Ik voel me vrij om vragen te stellen of een oefening iets anders te doen als dat op dat moment beter voelt. Melissa benadrukt vaak dat oefeningen maar oefeningen zijn, dat het niet gaat om 'perfecte yoga' maar om iets wat goed voelt voor jou. Dat is erg fijn en wat mij betreft een van de meest positieve punten uit de lessen. Ik denk dat die fijne sfeer ook komt door de rust, open- en eerlijkheid die zij zelf uitstraalt.

De teksten die Melissa soms vertelt tijdens de lessen of de vragen ('waar ben je dankbaar voor vandaag?') die zij stelt zijn leuk. Meestal duurt het even voor ik me eraan over kan geven en echt kan luisteren of nadenken wat dingen voor mij betekenen. Maar als ik die overgave bereikt heb door die vragen, geeft dat wel meer voldoening en effect van de oefeningen.


Silvia

De betekenis van YOGA


YOGA betekent verbinden.

Je kunt denken aan verbinding met je zelf, met elkaar en met de stilte of ruimte en de energie om je heen.


YOGA betekent ook: bewust-zijn.

Aandacht voor je zelf, voor de ander en voor de wereld om je heen.


YOGA kan helpen balans te vinden in het leven:

balans in denken, voelen, spreken, handelen en reageren.


YOGA is meer dan sporten:

je beweegt op de adem en dat zorgt voor kalmte en ontspanning (de uit-ademing), maar ook voor energie en kracht (de in-ademing).

De adem zorgt voor de verbinding van lichaam en geest en vormt een wezenlijk onderdeel van yoga. Speciale ademhalingsoefeningen noemen we pranayama. De houdingen of fysieke oefeningen noemen we asanas. Verder is er altijd een moment van inkeer en meditatie

(pratyahara, dhyana en samadhi).


YOGA is ervaren en eindeloos leren “on the mat” en in je leven integreren “off the mat”. 

Lichaamsbeweging met aandacht betekent dat je altijd de oefeningen mag en kan aanpassen, zodanig dat het jou en jouw lichaam goed doet. Yoga is body, mind en spirit. De ontwikkeling in bewust-zijn, goed voor jezelf zorgen en je kunnen aanpassen aan de omgeving en immer  wisselende omstandigheden is "een tool for life".


YOGA is geen religie.

Er bestaat wel een filosofie die verbonden is aan het beoefenen van yoga. Hoewel voor mij de filosofie de basis is geworden voor het beoefenen van yoga, zal ik mij in de yogalessen concentreren op het fysieke en mentale proces. Als we ondertussen dichter bij onze ziel komen, is dat mooi meegenomen. Zeker in het onderwijs is zelfstudie en zelfkennis een groot goed. Met yoga leer je je grenzen verkennen, accepteren en eventueel verleggen. Dit is een subtiel proces van aanvoelen, uitproberen, grenzen bewaken en opnieuw beginnen. Alles wat we oefenen op de mat kunnen we gebruiken naast de mat: in of buiten het klaslokaal. Stevig staan, mee-bewegen, spelen, durven en stoppen. En dit alles met liefdevolle vriendelijkheid naar ons zelf toe, de ander en het proces. Yoga is ervaren en doen.


De lessen van Melissa zijn voor mij een heerlijk rustpunt in de week en tegelijk een inspiratie om de rest van de week goed voor mijn lichaam te zorgen. De lessen zijn zorgvuldig samengesteld, met de seizoenen mee en de aandachtspunten die daarbij horen. Melissa heeft enorm veel kennis van diverse vormen van yoga en hun achtergrond en weet deze kennis toe te passen en op haar leerlingen over te brengen.


Jacintha

Ik volg al een aantal jaren yogales bij Melissa en het voelt nog steeds heel goed. De lessen zijn afwisselend en zowel fysiek als mentaal uitdagend en ontspannend tegelijk. Het is mooi hoe Melissa een zorgt voor een prettige sfeer en zeer persoonlijke aanpak. Ik voel me gezien en ontspannen na elke yogales, en ben elke keer weer blij dat ik geweest ben. Ik hoop dat ik nog lang mee kan blijven doen!


Silvia

Bedankt voor je enthousiaste inzet van het geven van de yogalessen het afgelopen jaar!

De yogales betekent voor mij, ontspanning van lichaam en geest, het even ontsnappen uit het dagelijks hectisch leventje.

Yoga geeft mij veerkracht en ik merk dat vooral als ik geen yoga doe!


Paul

Melissa houdt in haar lessen rekening met externe factoren die van invloed kunnen zijn op hoe we ons voelen: de seizoenen en wat er speelt op school (bijv. toetsweken). Ze past de intensiteit van de les en de oefeningen aan deze omstandigheden aan, en dat vind ik heel fijn. Naast de lessen biedt ze ook nog eens de service van een mailtje met linkjes naar extra informatie over de houdingen of andere yoga gerelateerde info. De yoga op school is echt een rust- en oplaadmoment waar ik wekelijks naar uitkijk. 

 

Judith

Ik merk dat ik erg uitkijk naar mijn wekelijkse uur yoga met Melissa. Er hangt een prettige sfeer, en er is ruimte. 

Een erg leuk iets vind ik de "lesmail" die we van tevoren geven waarin wordt verteld wat we de komende les gaan doen, en dat hierin duidelijk de link wordt gelegd met het yoga-gedachtengoed. In de les wordt hier ook weer aandacht aan besteed. Het wordt voor mij ook niet te "zweverig", en dat waardeer ik.


L.R.

Dankjewel voor je aandachtige en zorgvuldige online lessen!!! Ik hoor het graag als je weer een serie doet!


S.H.


Je bent altijd meer dan je lichaam, je gedachten, je emoties.

Yoga is ervaren: van het grondstoffelijke en grove naar het onzichtbare

of subtiele lichaam. Daar waar het IK ophoudt, begint yoga.


Edwin van Oostwaard, yogadocent.The real world is beyond our thoughts and ideas; we see it through the net of our desires, divided into pleasure and pain, right and wrong, inner and outer. To see the universe as it is, you must step beyond the net. It is not hard to do so, for the net is full of holes 


Sri Nisargadatta


I hope that you live your life—each precious day of it—with joy and meaning. I hope that you walk without pain—and that you are grateful for each step. And when the challenges come, I hope you remember that anchored deep within you is the ability to learn and grow. You are not born with a fixed amount of resilience. Like a muscle, you can build it up, draw on it when you need it. In that process you will figure out who you really are—

and you just might become the very best version of yourself.


by Sheryle Sandberg - @ UC Berkeley commencement address 14 May 2016