Hatha en Yin Yoga

Hatha Yoga


Yoga staat voor mij voor aandacht, confrontatie, compassie, flexibiliteit en bewust-zijn.

“To be awake and aware”. Maar ook voor: minder rugpijn, hoofdpijn en beter slapen.


Het idee van “Hatha”, dat verschillende betekenissen heeft, waaronder “kracht(dadig)” en de tegenstelling “zon en maan”, past goed bij werken in het onderwijs:


(veel) geven en nemen, hollen en stilstaan, hard en zacht, vallen en opstaan, doorzetten maar ook: loslaten. Tegelijkertijd staan we stil bij het idee dat er misschien niet zo veel tegenstellingen zijn als wij denken (de theorie van het non-dualisme of Advaita) en dat wij altijd meer zijn dan onze gedachten, emoties en lichaam.


Eigenlijk valt elke fysieke beoefening van yoga onder de noemer Hatha Yoga. Tegenwoordig verstaan de meeste yogascholen onder Hatha Yoga een vorm van yoga die als het ware een middenweg vormt tussen hele dynamische vormen van yoga (Vinyasa Flow) of meer statische vormen van yoga (Yin Yoga).


De Hatha Yoga is een oude, traditionele en rijke vorm van yoga: je hebt keuze uit een groot aantal houdingen die je na elkaar uitvoert in een door de docent ontworpen sequence (serie). Door middel van het gebruik van de adem, het observeren tijdens de asana en het steeds even "navoelen", raak je je meer bewust van je zelf en jouw grenzen, behoeftes en ruimte.


Je werkt aan spierkracht, een goede houding en balans. Door middel van liefdevolle en niet veroordelende aandacht voor je zelf, ontwikkel je op den duur flexibiliteit en stabiliteit op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.   


Elke les bestaat uit een variatie in onderstaande oefeningen:


  • korte meditatie  (dhyana)
  • veel diverse lichaamsoefeningen en -houdingen  (asanas)
  • ademhalingsoefeningen (pranayama)
  • een eindontspanning (savasana of yoga nidra).


Bij deze les zal ik veel meedoen en ligt er iets meer nadruk op verbinden en de energie of flow in de groep, ook al concentreer je je op jouw lichaam en geest. Hulpmiddelen als blokken of props zijn altijd toegestaan.

De instructies zullen vooral verbaal van aard zijn. Over het algemeen werk ik met speciaal uitgekozen achtergrondmuziek. Veel van mijn play-lists zijn te vinden op Spotify.


Hieronder volgen een paar videos ter illustratie en inspiratie.