Yin Yoga

Yin Yoga


Een meer statische en rustige vorm van yoga is Yin Yoga. Deze vorm van yoga is gebaseerd op de Chinese leer van de meridianen en de Vijf Elementen en is op dit moment heel populair aan het worden om goede redenen die ik hieronder kort zal uitleggen.


Bij Yin Yoga verblijven we relatief lang in een houding omdat we andere doelen willen bereiken en de uitgangspunten anders zijn dan bij de traditionele Hatha Yoga of andere, meer dynamische vormen van yoga. De houdingen worden vooral zittend en liggend op de grond uitgevoerd.


Bij de Yin Yoga gaan we op zoek naar de ruimte en stilte in ons zelf door middel van overgave en ontspanning.

Uitgangspunt is hier het lichaam zoals het zich aandient en doel is om comfortabel te blijven in een houding die misschien niet direct comfortabel aanvoelt.


Door het zoeken van een gezonde grens (we geven niet ineens "alles weg", maar 80 % van wat we misschien zouden kunnen opbrengen) leren we omgaan met weerstand, grenzen en ruimte. Je blijft zo langere tijd (met gelijkmoedigheid?) in de houding, eventueel geholpen door de steun van kussentjes of blokken.Met aandacht voor alle sensaties die we voelen in ons lichaam, onze geest en aan emoties keren we naar binnen. Zo leren wij ons zelf kennen.


Met name een gebrek aan energie in de zogenaamde Yin-organen (lever, hart, milt, longen en nieren)

kan door de strekking van bepaalde meridianen verbeterd worden. Het werkt ongeveer zo:


- door de "stress" op het lichaam worden pezen, banden en het bindweefsel opgerekt en steviger

- door ruimte te maken in het lichaam, kan de chi door het hele lichaam stromen

- door deze energiestroom worden blokkades in bepaalde meridianen opgeheven

- door deze opheffing kunnen organen beter hun werk doen

- door het strekken wordt de soepelheid van de fascie (vlies, netwerk van bindweefsel)) rondom de spieren versoepeld

- door het versterken van het bindweefsel wordt meer hyaluronzuur in het lichaam aangemaakt

- meer hyaluronzuur zorgt voor meer vocht in het bindweefsel waardoor de soepelheid tussen gewrichten en botten toeneemt

- en meer hyaluronzuur zorgt voor een verjonging van het lichaam en de weefsels.


In onze huidige, moderne en snelle Westerse levensstijl is er sprake van veel "Yang" energie: actief,  mannelijk, (v)luchtig en gericht op de hemel. De zogenaamde Yang-organen zijn: galblaas, maag, dunne en dikke darm en de blaas. De Yin Yoga vormt een goede tegenhanger van deze Yang-energie en levensstijl: ontvangend, vrouwelijk, koel en gericht op de aarde.De Yin-organen betreffen dus de lever, hart, milt, longen en nieren. Op een holistische manier wordt gekeken naar de werking van het menselijk lichaam, waaronder de organen die voor opname, verwerking en afscheiding zorgen.


Tegelijkertijd kunnen we, net als bij de Hatha Yoga, ontdekken dat er niet misschien zoveel harde tegenstellingen bestaan in het leven: dit is de leer van de non-dualiteit of advaita.

Ook de filosofie van Yin en Yang (afkomstig uit  het Taoïsme, China) gaat er van uit dat niets alleen maar zwart of alleen maar wit is en dat mens altijd op zoek zal zijn naar balans in zijn/haar leven.


Bij deze les zal ik vooral veel voordoen en vervolgens door de groep lopen om te helpen met het op een verantwoorde en ontspannen wijze in de houding verblijven. De nadruk ligt meer op jouw eigen en innerlijke ervaring. De instructies zijn verbaal van aard gecombineerd met hands-on-adjustments. Over het algemeen werk ik met speciaal uitgekozen achtergrondmuziek.