The Teaching Buddha

The Teaching Buddha als symbool


In de lessen ligt de nadruk op de fysieke beoefening van houdingen (asanas). Het doel is om de energie te laten stromen, bewust-zijn te stimuleren, te ontspannen en een balans te vinden in onze verplichtingen en behoeftes. 

Voor elke les op dinsdag stuur ik iedereen die zich voor de lessen op school heeft opgegeven een korte toelichting of uitleg over het thema van de volgende les per mail. Een paar lessen lang besteed ik bijvoorbeeld aandacht aan een filosofische tekst, een bepaald lichaamsdeel, organenpaar, meridianen of chakra, een mentale kwestie of aan het seizoen van dat moment. Altijd zal de onderwijspraktijk hierbij op de achtergrond een rol spelen: niet om tijdens de les aan je werk te denken, maar om je bewust te worden van ideeën over bijvoorbeeld:


ego en identiteit

intuïtie en energie

bestemming en wijsheid

kracht en kwetsbaarheid

controle en doorzetten

verlangen en passie

acceptatie en loslatenJe kunt je opgeven voor de yogalessen, de Facebookpagina volgen, de yogales-mails ontvangen of de blogs lezen. 


De yogalessen en de Teaching Buddha vormen een combinatie om te kunnen werken aan "body, mind en spirit".

Zo kan ik mijn ervaringen met de lusten en lasten van het onderwijs combineren met mijn ervaringen in de fysieke en meer filosofische aspecten van yoga. Voor wat dit laatste betreft zal ik inspiratie putten uit de Yoga Sutras van Patanjali, De Bhagavad Gita, het Boeddhisme, de leer van Advaita of non-dualisme en het Taoïsme.


Voor wat betreft de meer fysieke aspecten van yoga bestudeer ik vaak nog de boeken, filmpjes of artikelen van onder andere B.K.S. Iyengar, Sarah Powers en Anoshe Overington. Voor het belang van goed en diep ademen heb ik veel geleerd van de Amerikaanse adem- en yogateacher Max Strom. Verder lees ik bijna elke uitgave van Yoga Journal (sinds 2004!!), Yoga Magazine en International Yoga.


Als het gaat om Mindfulness leer ik graag van Jon Kabat-Zinn, Jack Kornfield en Tara Brach (allen uit de VS) en van de oudere, vaak Boeddhistische monnikken of nonnen, zoals bijvoorbeeld Thich Nhat Hanh. Thich Nhat Hanh is mijn belangijkste leermeester en raakt mij vooral ook als het gaat om de leer van het zogenaamde Engaged Buddhism. In feite komen zo de vakken waarin ik onderwijs op school (maatschappijleer, maatschappijwetenschappen en burgerschapsvorming) samen met de leer van het Boeddhisme en de interesse in bewust-zijn.


Het Buddha-beeldje dat ik als symbool gebruik voor deze pagina is de Boeddha die onderwijst. Dit is onder andere aan zijn hand-houding (mudra) af te lezen. Het is de Teaching Buddha.